Chirurgie dentara

dental west brasov Rezecția apicala pentru dinții frontali sau laterali

Rezecția apicală este o metodă chirurgicală ce constă în îndepărtarea apexului dentar împreună cu țesutul osos înconjurător infectat. Reprezintă o alternativă de tratament atunci când realizarea tratamentului de canal clasic nu este posibilă.

Indicațiile rezecției apicale se pot grupa în mai multe categorii:

  • probleme anatomice ce împiedică curățarea și obturarea corectă a canalului (calcificări pe parcursul canalelor, rădacini curbe, canale radiculare foarte strâmte)
  • infecții ale dinților restaurați protetic atunci când accesul în canal nu se mai poate face prin coroană
  • fracturi orizontale ale rădăcinii
  • erori ale tratamentului endodontic (ace rupte pe canal)
  • infecții la nivelul apexului de mari dimensiuni

dental west brasov Procedură

Această operație se efectuează în mod frecvent pe scaunul stomatologic iar anestezia utilizată este loco-regională sau în unele cazuri (bolnavi dificili, anxioși) se poate apela la anestezia generală. Chiar în cazul anesteziei locale procedura este nedureroasă.

Se realizează accesul către zona infectată cu evidențierea și îndepărtarea țesutului osos afectat și a apexului dentar.Canalul dentar este curățat mecanic, spălat și apoi obturat.

În anumite situații defectul osos rămas în urma chiuretajului procesului patologic este destul de mare și capacitatea de refacere a organismului este depășită. Pentru stimularea proceselor de osteogeneză se poate recurge la augmentarea defectului cu os sintetic sau bio-os.

Sutura marginilor plăgii se face cu fire neresorbabile care vor fi îndepărtate după 6-7 zile. După rezecție, dinții vor fi protejați o perioadă evitandu-se alimentele dure și suprasolicitarea în masticație.

Postoperator poate apărea edemul regional ce însoțește evoluția în primele 24-48 ore, după care începe să se retragă. Persistența edemului, accentuarea acestuia precum și apariția durerilor la câteva zile după intervenție sugerează apariția complicațiilor septice. Acestea vor fi prevenite de medic prin utilizarea unei medicații adecvate.

În condițiile în care indicațiile operatorii sunt corecte și tehnica chirurgicală este respectată, rezecția apicală este o metodă ce permite conservarea unor dinți care altfel ar fi pierduți prin extracție.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.